söndag 27 december 2009

Accessoarer


... eller i alla fall mössor och vantar. Det har blivit en del virkade eskimovantar det sista, och för några dagar sen gjorde jag de beställda randiga. Och av resterna blev det en mycket skum och ganska ful mössa, som Ella envisades med att hon ska ha ändå. Som vanligt är färgerna inte riktigt de rätta, på min skärm i alla fall. I verkligheten är det senapsgult och rostrött/orange. Jaja.
Carro behövde en mössa som det inte blåste rakt igenom, så jag rotade igenom restgarnsförrådet och fann gräddvit Järbos Fuga och Drops Vivaldi. Det blev en variant av detta mönster, jag har i stort sett följt det, fast stickat i två trådar Fuga och en tråd Vivaldi då. Med rundsticka 4,5. Den blev tät och bra, och "mission accomplished" så att säga. Det blev ett par vantar enligt samma princip också - härligt praktiskt med gräddvita vantar, va?

Min "krage" är klar också, den som inspirerats av Thermis. Jag måste bara komplettera den med några knappar till, det blev materialbrist. Jag stickade den också i gräddvit Fuga, en tråd den här gången, och en tråd Vivaldi. Jag har inte använt den än, men den känns väldigt lätt och fluffig, den blir nog bra att ha under (om jag inte har gjort den för kort/för lös, men det visar sig när jag testat den ordentligt). Och som sagt, så bara älskaaaaaaaaar jag de röda snäckskalsknapparna! Det är samma sorts knapp som jag har på mina virkade vantar. Tycker de är fantastiskt vackra.





(Sen är det ju så fantastiskt lätt och blir så himla bra när man fotar sig själv... :-) Men vad gör man, när jullovslediga barn sover halva dagen, när de är igång håller ju solen på att gå ner...)

torsdag 24 december 2009

Mera vantar


Här kommer en bild på de senaste virkade Eskimovantarna. Svarta, med illgröna knappar vid handleden (färgen kommer inte riktigt till sin rätt, åtminstone inte på min skärm). Jag tycker om vantmodellen, och vantarna blir varma som bara den i Eskimo - men inte i blåst förstås... Men de är toppen att ha när man kör bil tex, jag hatar verkligen att hålla utan vantar i ratten, det känns som om fingrarna ska gå av pga kylan.

Det har beställts ett par till såna här vantar, randiga i senapsgult/tegelrött (om jag minns rätt). Ska bli intressant om jag kan få till det bra med ränderna...

Annars stickar jag just nu en sorts krage, som är ganska inspirerad av denna (Ravelry-länk) som jag tycker är jättesnygg!

Nu har vi ätit julmat, tittat (eller lyssnat) på Kalle Anka på TV och delat ut julklappar utan att Tomten hann komma (lilla Bus blev otålig och ledsen, och rätt vad det var delade hon ut julklappar). Och nu har jag skjutsat hem syrran och lilla Bus, som var helt slut och dessutom ska upp och åka till pappa imorgon. Nu har vi nått det där härliga läget, då det är lugnt och ganska stilla, en del av oss är lite upptagna med julklapparna och vi andra bara glassar runt och myser! Bästa stunden på hela julafton, om du frågar mig...

Annars kan jag berätta att årets julklapp INTE är en spikmatta, det är the! :-D För några år sen bestämde vi oss för att inte hålla på och köpa en massa dyra julklappar till vuxna. Istället köper vi numera EN hjulklapp var, som ska kunna passa vem som helst, och sen spelar vi om vem som ska få börja välja. Klappen får kosta max 100 kr, så det blir lite sport och tävling om vem som kan hitta på den bästa julklappen för den pengen. Och i år var det the i de flesta paketen! Som tur är, gillar vi the i vår familj!

Och nu återstår väl i stort sett inget annat, än att önska er alla

God Jul!

Julaftons förmiddag


I år går vår gran i silver, och två nya "kulor" har införskaffats - i form av ett litet hus och en uggla! Vi blev störtförälskade i ugglan, och huset följde med av bara farten.

Dvs, allt utom bussen, är i silver... Inte ens för att ha en konceptgran gör vi undantag för den röda bussen som är en favoritkula i vår gran (och också den i särklass dyraste, när det begav sig betalade vi ca 250 kr för den...:-D)







lördag 12 december 2009

Det lackar mot jul



Förra fredagen bakade jag lussebullar på kvällen, fick sådan lust bara! De är snart slut, och det tror jag aldrig har hänt förut - men det beror nog på att jag denna gång bakade utan saffran! Det är gott med en saffransbulle, men sen vill då inte jag ha fler i alla fall, är inte förtjust i det. Och det har tagit några år att inse att jag faktiskt inte måste ha saffran i mina lussebullar!

Annars har här tillverkats vantar.

Små vantar. Till lilla Bus.


Virkade vantar. Till mig!


Visst är knapparna fina! Jag blev helt förälskad i dem, bilderna gör dem inte rättvisa (sunkigt inomhusljus).

Lila-vinröda vantar. Till min svägerska som fyllt år, tänkte jag.


Och nu när jag stängt ner här, ska jag göra ett par svarta till min Ella, med ett par snygga, knalliga knappar på, bild kommer senare!

De virkade vantarna är gjorda i eskimo med virknål 7. Jag tog fram ett Dropsmönster när jag skulle göra vantarna, men har inte följt det förutom att jag tog antalet maskor att börja med.

De små vantarna har jag stickat i Järbos Raggi, efter detta mönster. Rundstickor 3,5 och 4,5.

torsdag 3 december 2009

En liten klänning

En liten klänning blev det, av lila och cerise merinogarn (Marly/On Line Linie 21) som jag köpte tidigare i höst från Lienes Design. Hade inga direkta planer för det, däremot till VEM jag skulle sticka något med det... Lilla Bus så klart, hon får den nog i julklapp tror jag.



Den är stickad med rundsticka 4, efter detta Drops-mönster. Och minsann, jag hittade en lucka igår och SPRANG ut och fotade den snabbt som attan i dagsljuset, frosten och dimman vid 2-tiden på eftermiddagen, innan det bar iväg till nästa projekt (hjälpa syrran flytta - upp på tredje våningen utan hiss... jag har träningsvärk idag...)
Nu måste jag bara gå och köpa några fina små knappar till den!