tisdag 30 augusti 2011


Fota svart, funkar så där, va...

I alla fall så stickar jag en svart kofta för närvarande men jag har inte kommit så värst långt!

söndag 21 augusti 2011

Nr 8.

Nr 8 ja, var det. (Nr 4 i år - och året är ju inte slut än, så vem vet... ;-D) Denna ligger just för tillfället i tvättmaskinen och ska sen blockas och skickas till ännu en av barnens kusiner!


(Den  är gjord i originalfärgerna, det är bara jag som lekt med en rolig liten foto-app!)

fredag 12 augusti 2011

Stockholm, Stockholm, min Stockholm Scarf

Finally done!



Mönster: Stockholm Scarf, av KnittedblissJag gjorde min med färre maskor än i mönstret, jag tror jag hade 203 maskor totalt. Den blev alldeles lagom stor så här.
Garn: Drops Alpacka.
Stickor: Rundstickor nr 3,5. Till avmaskningen använde jag först en 5,5-sticka, men det blev för tajt, så jag tog en nr 8 till slut (!).
Storlek: Lagom.
Svårighetsgrad (för mig): 1 av 5. Tror att det blev lättare för att jag precis innan gjort falska flätor, lite samma princip.
Nöjdhetsgrad: 5av 5. Jag blev jättenöjd med den, jag gillar särskilt att den är flexibel och liksidig, det spelar ingen roll vilken sida som är utåt. Färgen är toppen, tror den kommer att vara väldigt användbar framåt hösten/vintern. Men dit är det länge!

torsdag 11 augusti 2011

Mormors verk

Jag började sticka eftersom min mormor gjorde det. Mormor var värmländska, bodde mot gränsen mot Norge nästan, och försörjde sig på att sticka och att plocka bär i skogen. (Skulle tro att hon hade någon minimal folkpension också, men den var nog inte alltför fet.)

Första gången jag började sticka, var jag väl antagligen i 15-års åldern. Jag bodde ca 20 mil från mormor, och träffade henne i stort sett bara på loven. Jag hade lärt mig grunderna i skolan på slöjden, och om jag inte minns fel så fick vi sticka ett mumintroll... (Varför, undrar man ju.) Jag fick en lillasyster när jag var 14, och jag vet att jag stickade en sån där klassisk bebishjälm åt henne. I 15-årsåldern köpte jag något korallfärgat bomullsgarn (sånt där som är ojämnt spunnet liksom, som var så poppis på 80-talet), ett par stickor i trä eller bambu och ett mönster på en t-shirtliknande top. Jag tror jag kom upp till armhålen, sen körde jag fast, eller kanske ledsnade... Nästa gång jag åkte till mormor, följde toppen med och hon stickade klart den åt mig...

Varje gång vi var hos mormor, fick man alltid välja en kofta eller tröja ur en mönsterkatalog, och så stickade hon upp dem innan vi åkte hem. Detta gällde även när vi blev äldre, och hon gjorde på samma sätt när jag tog med min käre make dit (då var vi bara ett par snorungar, men vi hade minsann förlovat oss...). Hon stickade lusetröjan till honom för minst 20 år sen, skulle tro att det är 21 eller 22 år sen. Som synes passar den fint än idag! Den är i topp-skick, för ärligt talat har han inte använt den särskilt ofta, den är tok-varm säger han, och det blåser inte igenom den. Och så är han rädd om den, vill inte riskera att förstöra den.



Hatten stickade mormor mest som ett skämt till honom, men jag minns att hon blev jätteglad åt att han ville ha den.


Senare fick vi ju töserna, och mormor stickade och skickade klänningar och koftor under hela deras barndom (ända tills hon inte orkade sticka längre). Tyvärr har jag väldigt lite kvar av det mormor stickade, töserna har kvar de allra första klänningarna de fick och så förstås då, makens lusetröja. Jag vet att jag har bilder på flera av alstren, och så snart jag har fått fram våra fotoalbum planerar jag att visa upp dem här.

Nu är min mormor död sedan flera år, och jag är ledsen över att jag inte hade vett nog att uppskatta hennes hantverk när hon levde. Vi var rent ut sagt bortskämda med fina och välarbetade tröjor, och vi trodde nog att alla hade såna. Jag har inte lärt mig sticka av henne, men hon är min inspiration - jag har alltid sagt, att när jag blir stor, ska jag bli duktig på att sticka som mormor. Jag har långt, mycket långt kvar, men å andra sidan har jag inte bråttom. Huvudsaken är att jag fortsätter att utvecklas och att jag lär mig något nytt med jämna mellanrum!

söndag 7 augusti 2011

Nuläget på stickfronten

Ser ut så här;
Jag tänker sticka på som vanligt utan att göra några ändringar, tills garnet är slut. Jag är på nystan 3 av 4 nu och jag tror det blir bra det här.

Maken har äntligen fått lön (tjänsteman på Saab...) Och jag har fortfarande två veckors semester kvar, och i morgon ska jag till frissan och bli ompysslad! Livet är rätt skönt just nu!

torsdag 4 augusti 2011

Mums!


 Idag prövade vi att göra Persikoflarn á la UnderbaraClara, och det var mums! Recepter finns här!


Vi var på loppis idag, och då såg jag den här. Jag TROR att det är en himla fin garnvinda, men jag är ju inte säker förstås. Ett av bladen är vikbart, så det funkar att trä på/av garnhärvor. Jag köpte den inte eftersom jag redan har en men jag hade gärna gjort det ändå om det inte var så att jag riskerade att bli en galen prylsamlare... Tror inte den var så dyr heller, kanske drygt en hundring...

Med Stockholm Scarfen går det framåt, har väl gjort drygt halva. Den verkar inte bli bredare nertill, nej. Tydligen har det fallit bort ur planeringen, troligtvis för att när jag provar den nu så är den ganska perfekt som den är. Så kan det gå!