tisdag 27 november 2012

FO; Tovade vantar med snöflingor!

Jag har visst snöat in på snöflingor!
 

 
Fast den här gången är snöflingorna nålfiltade!
 
Mönster: Numera virkar jag bara på, men jag tror att jag fann mönstret första gången hos Frisky Frog.
Storlek: Medium skulle jag tro - jag har höftat efter mina händer i alla fall.
Garn: Drops Alpacka Bouclé, 4 nystan. Jag virkar löst med dubbel tråd. Snöflingorna är som sagt nålfiltade, med rester av Drops Eskimo. (Den ull jag hade var för beige, ville ha ljusare snöflingor!) Har ju gjort ett par tidigare i det här garnet, naturvita, och då syntes inte polyestertråden som ingår i garnet när de var färdigtovade. Det gör de alltså lite grann nu. Men det gick att plocka bort det som stack ut ur vanten så det blev ok ändå till slut.
Virknål: Storlek 7.
Svårighetsgrad: 1 av 5. Detta är lätt, det svåra är att virka vantarna tillräckligt mycket för stora för att de inte ska bli för små när man tovar dem i tvättmaskinen.
Nöjdhetsgrad: Jo men, dessa är jag nog jättenöjd med tror jag, så jag sticker ut hakan och drar till med 5 av 5! Nu hoppas jag att min kära vän blir nöjd också...

söndag 25 november 2012

FO: Mössa i baby merino

En mössa är klar. 


Mönster: Inget mönster, på den här heller (Det har visst blivit en del utan mönster det sista. Hm?).
Storlek: Carro-size.
Garn: Drops Baby Meriono, och Drops Symphony till tofsen.
Stickor: Nr 3,5, rundsticka och strumpstickor i slutet.
Svårighetsgrad: 1 av 5.
Nöjdhetsgrad: Tja, jag tycker väl att den blev en... 2:a kanske. Den ser väl ok ut, men tror att tofsen är lite tung. Hela nystanet gick åt (och fy 17 vad jag hatar att göra tofsar! Finns det tofsmaskiner?).

Trädgårdspynt

Ibland går jag en keramikkurs. Den här höstterminen har jag tex gjort det. Jag har ingen talang för det, jag hör inte leran tala till mig som en del påstår att de gör, men ibland tycker jag att det är rätt kul. Den här gången hade jag ett särskilt uppdrag, i somras var vi i en hantverksbutik här i stan, och maken såg då några jättefina och roliga fåglar i lera, som man har som prydnad i trädgården på stavar av armeringsjärn. "Såna kan la' du göra på keramiken?" sa han, och jag bara, "nja, njo men du vet jag slutade ju för två år sen..."

I vilket fall, det slutade med att jag anmälde mig igen. Och som sagt, leran är inte mitt medium, och dessutom visade det sig att jag inte vet hur en fågel ser ut egentligen! MEN, jag kan lugnt garantera att INGEN kommer att ha likadana trädgårdsprydnader som oss!


"Kammen" på lilla fåglen ovan till höger, och näbben på förvånade fågeln nedan, skulle blivit illröd. Men förmodligen brändes glasyren i för hög värme, så den brändes bort. Det kommer jag att fixa till med nagellack!
(Den svarta grejen föreställer ingen fågel. Det är bara en... grej.)

onsdag 21 november 2012

FO: Sjalen Höstfluffet

Jag konstaterade ju att jag inte skulle göra något avancerat nu, och något mer oavancerat än denna får man ju leta efter. Trots det är jag jättenöjd med den! Den blev precis som jag tänkt mig den, och det är alltid roligt.




Mönster: Inget mönster, bara öka en maska i vardera sida samt runt mitten, vartannat varv. Jag ökade genom omslag för att få hålmönstret.
Storlek: Den mäter ca 190 cm x 85 cm. Lagom att ha under jackan alltså. Och så lätt den är!!!
Garn: Drops Vivaldi. Ett nystan räckte till själva sjalen, sen gjorde jag en avslutande kant med två varv luftmaskbågar, och då fick jag ta ett par meter av nystan nr två. Men det hade ju inte behövts egentligen. Och så stickade jag med en tråd med guldigt glitter, syns inte så värst bra på bilderna men ändå.
Stickor: Nr 8, inte ofta jag använder dem kan jag säga. KnitPro.
Svårighetsgrad: 1 av 5. Precis vad jag behövde. 
Nöjdhetsgrad: Tja, är det en 3:a eller en 4:a måntro. Inget revolutionerande, men den fyller ju definitivt sin funktion!

Att sticka med mohairgarn är inte så skönt tycker jag, det är liksom lite för fjösigt att hålla i. Och jag tycker att man får titta mycket mer på stickningen när man stickar med mohair, än med vanligt garn så att säga. Vilken otrolig TUR då, jag har en hel påse full med den allra ljuvligaste kidsilken som står och väntar på mig... Men jag tror att den ska kombineras med något annat garn, så det reder sig nog.

Action-bild! Fast så här orange är den inte i verkligheten!

söndag 18 november 2012

FO: Snöstjärna

Det blev ett par virkade vantar i överblivet turkos alpacka igår kväll. Och eftersom jag satt uppe och väntade på partajande dotter, så pyntade jag dem lite mer än jag brukar. Inte för att det blev så jäkla bra, men jag har inte så höga krav på mig själv när klockan är en bra bit efter midnatt en lördagskväll...

Det är ju detta med ljuset så här års, va. Tror jag tagit ca 70 bilder för att få till något hyfsat, och inte blir det bättre av att jag är under upplärning med min kamera.

Det visade sig att jag hade en ganska luddig bild av hur en snöstjärna ser ut.


Nu blir det till att göra ett nytt par "utan jox", för dottern som siktat in sig på dem tyckte att jag förstört dem med pyntet... Jaja, jag får väl använda dem själv för bövelen, inte värre än så!

Mönster: Inget mönster, jag mätte på handen bara allt eftersom.
Storlek: Storlek och storlek, jag tror jag har mediumstora händer, så M då.
Garn: Drops Alpacka, från restgarnslagret. Turkos, tror det gick åt drygt ett nystan kanske (svårt att veta, det var två påbörjade nystan). Yttepytte av det naturvita.
Virknål: 3,5.
Svårighetsgrad: 1 av 5. Eftersom jag inte följde något mönster, så var ju det svåraste att göra båda lika...
Nöjdhetsgrad: Ja, JAG blev ju nöjd, tyckte de blev lite söta, i alla fall  om man kisar lite med ögona - och jag tror knappast att någon kommer att detaljstudera mina vantar, så. En 3:a får dem i alla fall!

Snöstjärnan virkade jag på frihand, och så sydde jag fast den med sytråd sen.

Bilderna är som sagt tagna i ganska pissigt ljus, och jag har lekt lite med dem i gratisredigeringsprogrammet Pixlr. Ganska kul faktiskt, och det finns förvånansvärt mycket saker man kan göra där. Dock har jag märkt att det ibland är svårt att spara bilderna, så numera dubbelkollar jag alltid att de finns i mappen innan jag stänger ner bilden.

Nästa par tror jag att jag ska göra i Maria Olssons "Vargavinter", hon gör en annan tumme än mig ser det ut som. Det var för övrigt där jag fick inspirationen till hur jag skulle dekorera mina vantar!

fredag 16 november 2012

Timeout (ofrivillig)

Bilden är tagen med mobilkameran på promenaden hem i tisdags, tror jag. Väldigt vackert ljus var det, även om inte mobilkameran riktigt klarar av att återge det!

Visst är det fantastiskt bra att kroppen själv säger ifrån när det behövs? Är hemma idag, fast jag egentligen skulle jobbat och även jobbat i morgon. Ser ingen möjlighet till det nu kan jag säga.

Har tillbringat natten på badrumsgolvet, på grund av magsjuka. Och jag har en himla otrevlig vana vid magsjuka - jag svimmar. Vilket innebär att jag idag ser ut som ett misshandlat lik ungefär, mycket, mycket fräsch känner jag mig (not). Har världens sexigaste spruckna fläskläpp och massor av blåmärken överallt, hinner ju inte känna att jag kommer att tuppa av. Tack och lov verkar själva magsjukan ha lugnat ner sig rejält, så nu är det mest ont i kroppen som gör att det är synd om mig idag. Så roligt har jag det, hoppas er inledning på helgen blir bättre! :-)

söndag 11 november 2012

Höstglöd i ett nystan

Nu är det DEN DÄR tiden på året, när jag inte är hemma på dagtid när det lilla dagsljus som finns behagar visa sig. Bilderna blir fula och blacka, och handlar inte så mycket om att få till en tilltalande komposition, som att fort, fort hinna fånga tillfället...


"Dagsljus"

Lampljus
 
Mitt pågående projekt är ett "fluff'"! Mohairgarn inköpt på vår härliga höstweekend i Skåne, färgen ligger någonstans mitt emellan bildernas färger och påminner mig om det underbara höstvädret och ljuset vi hade då. Till det guldtråd. Jag gillar inte att sticka i mohairgarn, det är för ynkligt att hålla i liksom, men jag tror resultatet blir bra, det känns  bra än så länge i alla fall. Och jag har upptäckt att jag verkligen gillar rätstickning, eller rättare sagt att jag NUMERA gillar rätstickning! Gjorde inte det förr, oklart varför, men ju mer jag ser av det nu desto finare tycker jag att det är.
 
För övrigt så är livet just nu hektiskt, splittrat som ett kalejdoskop som hela tiden vrider och ändrar sig, och jag har lite problem med att hänga med i svängarna. Jag gör det (än så länge i alla fall), men jag får banne mig kämpa. Jag har inte det där flytet, inget flow. Längtar efter tystnad, stillhet, att få vara uttråkad!!! Herregud vad länge sen det var jag var rätt och slätt uttråkad... Att sitta på en klippa och stirra ut på ett regnigt hav, det är vad jag längtar efter just nu. (Eller ja, hellre i en liten stuga på en klippa... Det är ju uttråkad jag vill bli, inte stelfrusen!)
 
Jag tror att jag är i någon sorts "utvecklingsfas", jag riktigt känner hur det jobbar och händer saker i mitt huvud, något håller på att mogna fram i mig. Jag håller på att förändras, åtminstone hoppas jag att allt det som händer i mig nu leder till att jag fortsätter utvecklas och tar nya steg i min mognadsprocess, eller vad man nu ska kalla det. Tror att det är därför jag den sista tiden inte riktigt har haft ork att ta tag i några mer utmanande stickprojekt, jag har snarare sökt mig till det enkla och kan man kalla det meditativa. Var sak har sin tid, och just nu är det så här för mig! Tids nog ska jag lära mig att sticka med flera färger, till exempel!!!

torsdag 1 november 2012

FO: Bebisfilten.


Maken till trögt projekt! Jisses vad det har gått långsamt, men nu är den klar. Och det var i grevens tid också, bara ett par dagar innan det lilla underverket kom!

Mönster: Inget mönster, jag bara gjorde rutor med räta och aviga. Mosstickning runt kanten.
Storlek: Sisådär en 90 x 110 cm.
Garn: Drops Baby Merino. Gick åt 6 nystan tror jag minsann.
Stickor: Storlek 4,5.
Svårighetsgrad: 1 av 5. Mycket lätt förstås.
Nöjdhetsgrad: Tja, en 3:a? Den blev ju väldigt mjuk och gosig. Kanske lite tunn i detta garn, till en vinterbebis? Blockningen är ju pinsamt dålig, å andra sidan tänker jag mig att det här är en grej som kommer att åka ut och in ur tvättmaskinen och definitivt inte blockas, såatte....

Och här är en bild på min systers FO, höhö! En liten tös som föddes igår, och nu har jag alltså blivit moster för andra gången!
 
Edit: Jag fick pimpa till filten innan jag lämnade över den, den var ju för tråkig som den var.