söndag 30 juni 2013

Progress


Jag är i slutfasen av sjalen Girl's Best Friend, är på varv 142 av 152! Det är första gången jag stickar på engelska för det första, och första gången jag stickar den här typen av mönster där man har diagram för varje varv! Hittills har det varit en riktigt rolig stickning!

Jag använder mig förresten av Notisar (heter de väl, såna där gula med klister längs ena kanten?) för att följa diagrammet. Tror det var i Stick with us-podcast, som några av tjejerna pratade om hur man håller reda på var man är i mönstret, och jag hörde inte att någon använde min metod, dvs att flytta en notis allt eftersom. Det är lätt och smidigt, och när de börjar tappa klistret så byter jag bara ut dem. OCH det är så bra att det finns en bit papper nära till hands, om man helt plötsligt måste anteckna något; i detta fallet var det olika alternativ på buskrosor! (Det blev en rosa Constance Spry till slut, men jag ska nog ha en sort till tror jag, fast en vit. Och den ska dofta mycket också.)

lördag 22 juni 2013

Mormors!

Jag har ju inte visat dessa förut! Det är klänningar som min mormor stickade till min döttrar när de var sisådär drygt ett halvår gamla. Jag har ingen aning om vad det är för garn, men jag gissar på åtminstone blandning med akryl, om inte helt i akrylgarn. De är inte kli-iga över huvud taget, vilket ju också talar för akryl. Klänningarna är tvättade i tvättmaskin, inte särskilt många gånger för jag har varit rädd om dem, men en eller kanske ett par gånger i alla fall.
 
Den här rosa-vita fick min yngsta dotter, typ 1996 då. Den har knappar i ryggen på överdelen, i form av vita plasthjärtan.
 

Och till klänningen hör även en kofta! Koftan är något mer använd än klänningen, men är ändå väldigt välbehållen. Till denna fabulösa ensemble hörde även en liten solhatt med brätte i samma mönster som i kjoldelen. I stuket var den mest som en fiskehatt dock, lite "hängig" liksom. Tyvärr hittar jag inte hatten nu. Men dottern var söt som en karamell i den!


Äldsta dottern fick denna gula solklänning, hon är ett sommarbarn (lillasyster är ett vinterbarn). Året måste ju vara 1992. Även denna klänning har plastknappar i ryggen baktill, ljusblåa med blommor på. Jag tror att det är jag som har valt knapparna och satt dit dem, och idag undrar jag hur jag tänkte, för på båda klänningarna är det såna där knappar som sys fast i en pigg liksom på baksidan. De kan ju inte ha varit bekväma att ligga på, vilket ju bebisar mellan 0,5 och 1,5 år ofta gör... Jag får se till att byta ut dom innan det blir aktuellt att använda klänningarna igen!


Och så här såg de ut i klänningarna, mina fina flickor!



 
Och här är lilla mormor med Ella! Tror det är en av de sista bilderna jag har på henne. 

tisdag 18 juni 2013

Mitt livs första!

Skåda!
 

Mitt livs första strumpstoppning! Jag är grymt imponerad över mig själv! På ena hälen hade det gått helt sönder, och på den andra var det typ timmar borta innan hålet skulle vara ett faktum. Med hjälp av Internet fixar man det mesta!

På tal om strumpor, och lämpligt garn. Jag vill gärna ha tips på ett bra, hållbart, och "styvt" ullgarn! Mina bästa ullstrumpor är två gamla par som min mamma stickade åt mig för evigheter sen, och jag har ingen aning om vad det kan vara för garn. Jag gissar att det är ren ull, och de har liksom tovat sig och är nästan som tofflor, inget man har i vinterstövlarna precis.

Jag trodde att jag hittat något liknande garn (fast tunnare då) till strumporna på bilden ovan, det är Tove från Sandnes Garn. Det är så där lite "styvt" och sticksit - men det slets jättefort! Jag skulle gärna vilja ha strumpgarn i samma tjocklek som Tove (160 m / 50 g), ibland vill man ju faktiskt ha gosiga strumpor i vinterstövlarna också... Skulle kunna tänka mig något tunnare än detta också för den delen.

Jag har stickat strumpor till mina döttrar i tex Järbos Raggi, och det är ju mjukt och kliar inte. Men fy 17, vad fula de blir fort! Sladdriga och noppiga, nä inget mer Raggi för mig. Jag som inte har något emot Drops-garner, har faktiskt inte provat Fabel. Är det något att ha? Anledningen att jag inte provat, tror jag är för att det känns alldeles för mjukt och gosigt... Jag vill ha lite attityd!

Så, tips på bra strumpgarn mottages tacksamt!

lördag 15 juni 2013

Nu blir det sjal!


Och det är roligt och blir effektfullt av bara räta och aviga och omtag!

lördag 8 juni 2013

FO: Stickad sommarklänning


Ok, då var den här klar då!


Jag bytte ut resårkanten nertill, mot en picotkant, det tycker jag blev snyggare.


 
Det har varit underbart väder idag! Jag har fått världens solbränna, första på flera år! (Bränna, alltså, färg brukar jag ha...)





Mönster: Ett Dropsmönster, detta.
Storlek: Storlek S, men vissa av oss tycker att den kanske är något för lång...
Garn: Drops Safran, i, färg nr 12, persika.
Stickor: Knitpro nr 3,5.
Svårighetsgrad: 2 av 5.  Det vill säga, den var lätt och smidig att sticka, men jag tror kanske att jag inte gjorde helt som mönstret angav runt halsringningen. Eller, det VET jag ju att jag inte gjorde. Men det blev i alla fall rätt ok. Jag gjorde den lite högre i "nacken" bak, än fram, vet inte riktigt hur Garnstudio hade tänkt där men så blev min variant i alla fall. Jag är ju också väldigt lat, så jag stickade den förstås runt på rundsticka, så jag skulle slippa monteringen.
Nöjdhetsgrad: Tja. Tycker den blev rätt fin. En 4 av 5 kanske? Jag är dock inte så förtjust i färgen, den är så väldigt 1980-tal för mig! Kanske också att den blev några cm för lång, jag vet inte riktigt vad jag tycker (men Carro tycker definitivt att den är lite för lång!) Somrig som bara den är den i alla fall, tycker jag! Och bomull var helt ok att sticka i!

onsdag 5 juni 2013

Inspiration där man kan få den!

Står just i begrepp att genomföra en webb-utbildning på mitt jobb, när jag kände hur inspirationen slog till!

EDIT: Detta är alltså en illustration i webb-utbildningen, och tro mig, den är VÄLDIGT olik hur det brukar se ut i våra internutbildningar...!!!

Jag ska sticka mig en sån kofta, i ungefär den färgställningen!

(Någon undrade om det är jag som ritat, men nej, nej, jag kan tyvärr inte rita! Men det hade varit häftigt att kunna!)